^ ^ ° ° ^^^ °° ^^^^ °°°
^ ^ ° ° ^ ^ ° ° ^ ° °
^ ^ ° ° ^ ^ ° ^^^ ° °
^ ^ ° ° ^ ^ °° ^ ° °
^ ^ ° ° ^ ^ ° ^ ° °
^ ^ ° ° ^ ^ ° ° ^ ° °
^ ^ °° ^ ^ °° ^^^^ ° °
Långt in i tjugoårsåldern avskydde jag att tala inför folk. När jag gick min kandidatutbildning på London College of Printing ”råkade” jag alltid boka en resa hem vid stora presentationer. Flydde hellre landet än att ställa mig på en scen. Det är ju inte ett beteende som är hållbart i längden. För att få bukt med scenskräcken pluggade jag senare en hel termin retorik på Södertörns högskola – och det fungerade! Med kunskap om mig själv och om konsten att övertyga blev det istället riktigt roligt att förbereda tal och formulera mig inför folk.
Det var tur att jag gick retorikkursen för kort efter att jag gått mastern i grafisk design på Konstfack blev jag erbjuden ett lärarjobb. Något som sedan ledde till en studierektorstjänst på Grafiska projektledarprogrammet (GI) vid Stockholms universitet. Där fick jag även gå utbildningar i högskolepedagogik som en del av tjänsten, och det har varit ovärderligt för att göra smarta kursupplägg, oavsett skola eller typ av uppgift.
Nu för tiden undervisar jag på en tredjedel av min arbetstid och är designer resten av tiden. Jag älskar den kombon och jag skulle inte vilja vara utan det formuleringsbehovet, kravet på ständig uppdatering om det föränderliga ämnet grafisk design, och alla satans bra studentarbeten som jag får se växa fram.
DETTA ÄR MINA KURSER 2025
Beckmans designhögskola / Visuell kommunikation
Kurs i typografihistoria där studenterna gör kreativa presentationer utifrån olika typografiska epoker. Jag börjar alla mina kurser i typografihistoria genom att prata om den samtida typsnittsutvecklingen och tekniska förändringar det senaste året. Det ger ett sammanhang och relevanta begrepp att hänga upp historien på.
A
<< * >>
V
Medieinstitutet / Digital Content Designer
Grundkurs i grafisk design med delmoment som grafisk designhistoria, storytelling, typografi, färg och logotyp. Höjdpunkten är den avslutande uppgiften där alla studenter gör en ni visuell identitet för sin hemort – med eller utan mörk humor. Men alltid med stort fokus på innovation och kommunikation genom grafisk design.
Jag handleder studenternas examensarbeten där de formulerar ett eget projekt för digitala plattformar: film, spel, app, identitet, typsnitt, kommunikation, innovation, alltid lika roligt.
+
+ ++ +
++ ++
+ + ++ * ++ + +
++ ++
+ + + +
++
+
Brobygrafiska / Hållbar varumärkesstrategi
Fortbildning på distans där jag har spelat in filmer som studenterna ser i förväg. Sedan diskuterat vi deras uppgifter digitalt. Inledningsvis fyra filmer på temat Demokratisk design: tillgänglighet, inkludering, läsbarhet, lagstiftning med mera. Kursen avslutas med fyra filmer om Strategisk hållbarhetskommunikation där studenterna utifrån sin nya kunskap om De globala målen övar på att arbeta strategiskt med design för att nå mätbara mål. Vilka fallgropar som ska undvikas, hur vi kan formulera stora, gemensamma, konkreta mål för vår framtid. Och få dem genomförda.
.
. . .
. . .
. . ... . .
. . .
. . .
.
Brobygrafiska / Grafiskt hantverk
En helt ny utbildning, startar 2025 efter önskemål från den grafiska branschen som saknar utbildad arbetskraft inom områden som prepress, tryckeri, efterbehandling och framför allt maskinbokbinderi. Jag är ordförande i ledningsgruppen och det när mycket intressant att se utbildningen ta form.
+
+ +
++ ++
++ ++
+ x +
++ ++
+ + + + + +
Nyckelviksskolan / Bild och grafisk form
https://www.nyckelviksskolan.se/utbildningar/bild-och-grafisk-form/
Två för mig nya kurser under hösten 2025. Tema för kurserna är design av bokomslag och logotyp/visuell identitet.
(
)
(
)
(
)
Föreläsningar på beställning
Det senaste året har jag pratat brödtextsättning på Albert Bonniers Förlag, tagit fram en workshop med fokus på barn- och ungdomslitteratur med Bonnier Carlsen, gjort en typografisk grundkurs på Förlagsklubben och pratat om tillgänglig utställningstypografi hos Statens marina och transporthistoriska museer.
. ! .
—— * ——
. ! .
Punctuation is not dead
2024 var året jag gjorde min internationella debut inom stand-up comedy. En kvarts typografisk stand-up med namnet Let’s put the pun back in punctuation på de finska bokformgivarnas julfest I Helsingfors. Jag hade kul, folk skrattade. Finaste feedbacken var att de kände sig sedda (ingen hade tidigare skämtat med de om soft touch & matt gritty, dubbla negationer, marginaljustering och hela Underwares typsnittskatalog). Jag för min del kände att den gamla scenskräcken var helt och hållet bortsopad!
§§§§
§§ §§
§§ § §§
§§ §§ §§
§§ §§ §
§§§§§ §
§
§
§
UUU UUU
UUUUUUUUU
UUUUUUU
UUU
U